Acest site foloseste cookie-uri. Daca folositi website-ul nostru, sunteti de acord cu salvarea de cookie-uri in dispozitivul dumneavoastra.
Ok

Care este cea mai bună pânză - pe ramă, pe carton sau la rolă?

28.02.2018

Care este cea mai bună pânză - pe ramă, pe carton sau la rolă?

Când cumpărăm un produs de orice fel “faptul de a avea de unde alege” este cel mai bun lucru, dar în același timp și cea mai mare problemă. Când vă pregătiți pentru cumpărături este foarte important să știți exact de ce aveți nevoie, ce doriți și ce vi se oferă, astfel încât să nu cumpărați produsul greșit, dar nici să nu cheltuiți mai mulți bani decât e cazul. Când vorbim despre pânzele de pictat am văzut deja că ele pot fi din in sau bumbac, că pot fi impregnate (îmbibate cu soluție) sau le puteți cumpăra și prepara singuri, la fel știți că puteți alege ce culoare va avea baza pe care o utilizați.

 

 

O altă caracteristică foarte importantă a pânzei este forma ei. După cum puteți alege singuri să preparați pânza sau să o cumpărați deja preparată, așa puteți alege și formă sub care doriți să fie pânza. Știind ceea ce vi se oferă în acest caz poate fi crucial pentru succesul operei de artă.

Pânza în rolă

Pânza în rolă se vinde cel mai des pe metru lungime sau metru pătrat. Fiți atenți când le cumpărați dacă sunt date cu soluție sau nu. Și ele pot fi din bumbac sau in, dar în cazul în care sunt date cu soluție trebuie să verificați pentru ce tip de culoare sunt preparate. Oricum asta este valabil pentru orice formă de pânză. Avantajul acestei pânze este cu siguranță prețul. Pânzele de dimensiuni mari sunt mai ușor de găsit sub această formă decât cele deja fixate pe ramă.

 

 

Pentru unii, acestă pânză va fi o libertate deplină, pentru alții prea multă muncă suplimentară. Depinde de dvs. cărei categorii aparțineți. Pentru aplicarea ei în ramă veți avea nevoie de instrumente suplimentare, cum ar fi cleștele pentru a seta pânza (care desigur îl veți cumpăra o data pentru totdeauna) și șipcă (șasiu) de înramat. Veți avea nevoie și de mâini îndemânatice pentru a înrama, dar cu puțin exercițiu și voință, veți deveni un adevărat profesionist. În plus veți avea control asupra modului în care veți fixa pânza adică, unerori unde vor fi cuiele și ciocanul, alteori capsele care țin pânza pe ramă (fără clești se mai poate, iar fără capse deloc) . În general va depinde de alegerea, nevoile sau soluțiile creative ale dvs. De asemenea vă oferă posibilitatea de a controla cât de strânsă va fi pânza, ce uneori este foarte important. Bineînțeles dacă partea asta reprezintă pentru dvs. un efort doar metditând asupra ei, sunteți absolut conștienți că fixarea pânzei pe ramă nu este ceea ce vă corespunde.

 

 

Cu toate acestea, există lucruri care pot "merge prost", dacă nu aveți suficientă experiență, cum ar fi de exemplu încrețirea pânzei, sau să nu fie suficient de strânsă și dacă nu știți trucurile care vă pot salva pânza (umezeala pânzei pe spate, fixarea cuielor sau capselor doar pe jumte și altele) va fi mai mare paguba decât folosul.

 

Pe lângă faptul că o puteți fixa pe ramă, pânza care o cumpărați în rolă o puteți lipi pe suprafețe cum ar fi cartonul. Această tehnică o folosesc pictorii cărora le convine baza solidă (cei care au mișcări mai tari sau răzuiesc cu racleta pentru un efect special sau folosesc la pictat una din tehnicile neconvenționale).

 

 

Este interesant de a menționa că mulți artiști mai ales contemporanii, a căror creativitate nu are limite, acest lucru manifestânduse tocmai în pictura pe pânza în rolă care nu este deloc înramată. Asta înseamnă și că o puteți tăia sub forma deosebită care o doriți, sau puteți acoperi întreaga podea a atelierului cu o pânză și să vă bucurați de libertate. Ei bine cine voiește, să poftească.

Pânza pe carton

Pânza pe carton este o variantă destinată începătorilor și celor care picteză din hobby. Practic este o pânză din bumbac sau in, lipită pe un carton foarte solid a cărui grosime variază. Din cauza grupului cărui aparține adesea se găsește în vânzare deja pregătită. Avantajul este combinația dintre solid și greutatea mică care o are, la fel are și un preț mic și este ideală pentru a picta în natură. Astfel de pânze pot fi de folos și viitorilor profesioniști pentru exercițiu, însă nu sunt potrivite pentru cei care vor să fie siguri în veșnicia muncii lor. Aceste tablouri au un preț foarte avantajos, fără muncă suplimentară ce este un avantaj ce nu trebuie ignorant. Lucrarea pe această pânză o pteți înrama și îi da așa formă încât la prima vedere să nu se observe dacă este o pictură creată pe o pânză adevărată sau în varianta aceasta mai economică.

 

 

Este bine de știut că aceste pânze le puteți găsi în unele forme neconvenționale cum ar fi sub formă de cerc sau ovalară. Formele acestea vă pot inspira sau vă pot ajuta să demonstrați mai ușor ce vați imaginat, în acest sens le pot folosi și pictorii profesioniști.

Pânza pe ramă

Pânza pe ramă o puteți găsi desigur în varianta de bumbac sau in fixată pe ramă de anumite dimensiuni. O puteți găsi deja acoperită cu Gesso soluție sau fără. În orice caz, ar trebui să știți, căci chiar și atunci când cumpărați pânza dată cu primer soluție unii pictori vă recomadă să mai dați și voi cu un strat de primer la suprafață. Este recomandat în cazurile în care pictorului nu ii convine absorbția pânzei, aplică soluție care reduce permeabilitatea și pentru a preveni matisarea culorilor

 

 

Este creată să dureze , iar rama este disponibilă în diferite grosimi. Decizia despre grosimea adecvată a ramei o luați imaginâduvă cum arată pictura pe perete cand va fi gata. Profesioniștii sunt foarte mulțumiți de apariția acestor rame pe piață, pentru că au mai mult timp să se ocupe de artă. Dar la fel sunt mulțumiți și începătorii din cauza lipsei de cunoștință despre procesul de impregnare și pregătire a pânzei.

 

 

Se recomandă o grosime tradițională de 2 cm (variant hobby poate fi și mai mică, cu o grosime a ramei de 1,5); este recomandată pentru picturile care se înramează la final. Dacă sunteți pentru o abordare modernă, aveți la dispoziție pânzele de 4cm sau 6cm , concepute pentru a fi puse pe perte fără ramă, iar creativitatea dvs poate fi văzută și pe marginile laterale, nu doar din față cum era de obicei. În acest fel lucrării dvs. îi dați altă dimensiune. Extrem de important este modul în care sunt fixate aceste pânze; adică unde unde sunt cuiele care le țin fixate. Fixarea pânzei în rolă este la alegerea dvs. iar la cele deja fixate pe ramă, pe piață puteți găsi ambele variante.

 

 

Fără îndoială că fiecare formă pe care o veți cumpăra trebuie să vă fie cunoscută anticipat, fie că este pentru a economisi, fie că a fost motivul în care pânza nu trebuie să vă limiteze creativitatea ci să îi permită să se elibereze. Gândiți-vă bine ce formă se potrivește cel mai bine cu modul dvs. de a lucra dar și cu caracterul dvs. Pe de o parte momentul economic nu ar trebui să fie decisiv, dar pe de altă parte este bine că există variante economice, cum ar fi pânza pe carton, pentru accesibilitatea tuturor.

 

YzhmMz